Danske Kommuner: "En uddannelse ændrer hele dit liv"
Artikel beskriver succes med 9. klasse for voksne i Brøndby Strand
I årets 7. udgave af Danske Kommuners Magasin har redaktionen i en længere artikel sat fokus på, hvordan man i Brøndby Strand har succes med at tilbyde 9. klasse for voksne over 25 år med dansk som andetsprog. Journalist, Gitte Johansen, har besøgt uddannelsen og beskriver, hvordan uddannelsen er med til at sikre, at 84 % af kursisterne efterfølgende er videre i uddannelser. Det sker blandt andet ved at undervisningen foregår lokalt i Brøndby Strand, at der er taget højde for, at kursisterne kan få familielivet til at hænge sammen, at der er boligsocial vejledning tilknyttet og at forløbet er forlænget med et halvt år, så de studerende kan få det danske sprog ind under huden. Og så er der ikke mindst fokus på at styrke fællesskabet blandt kursisterne igennem forskellige aktiviteter og ved at give dem medejerskab over lokalerne i den tidligere daginstitution, Klydebo.
Det fremhæves ligeledes, hvordan der med uddannelsen i 9. klasse medfølger en lang række positive konsekvenser: “højere livsindkomst, flere hænder i velfærdsfagene og bedre muligheder for næste generation”.
Maryams rejse startede med 9. klasse
I artiklen møder man også Maryam, der har taget 9. klasse i Brøndby Strand og efterfølgende uddannet sig til SOSU-hjælper. Vi møder Maryam, mens hun er på sit job i Høje-Taastrup Kommune og ude hos en borger. Men Maryams rejse stopper ikke her, for fra 2025 skal hun læse videre til SOSU-assistent, og hendes læreplads er allerede sikret i Brøndby Kommune. Når den uddannelse er i hus, er hendes plan hun at blive sygeplejerske – det er altså en ambitiøs kvinde, der har en drøm for sit liv og forfølger den. Artiklen indeholder desuden interviews med boligsocial leder, Bo Mouritzen, borgmester i Brøndby Kommune, Maja Højgaard og teamleder for lærerne i Klydebo, Anders Borregaard Larsen. Alle tre giver sit besyv på, hvorfor opskriften på uddannelsen i Brøndby Strand er blevet en succes, og hvad det betyder for den enkelte kursist og dennes familie samt samfundet som helhed.
Bag uddannelsen står Vestegnens HF & VUC, den boligsociale helhedsplan – Brøndby Strand Projektet og det er boligselskabet PAB, der lægger lokaler til rådighed.
Danske Kommuners Magasin udkommer i et oplag på cirka 4.000 eksemplarer og læses af bl.a. 53.000 politikere, topledere, forvaltningschefer, institutionsledere og sagsbehandlere i kommunerne, regionerne, læreranstalter og private virksomheder. For at læse hele artiklen hos Danske Kommuner skal man have et abonnement, men skal du alligevel en tur på rådhuset eller anden kommunal institution, så hold øje med bladet og læs den gode historie.
Foto (øverst) på denne side er taget af det nye gavlmaleri, som netop er opført på en væg i boligafdelingen PAB8 i Brøndby Strand. Kunstværket er udført af Jakob Tolstrup med hjælp fra Institut for Urban Kunst og sætter fokus på uddannelsen i Klydebo og er ikke mindst en fejring af de seje elever, som har eller er ved at gennemføre uddannelsen. Værket er finansieret af henholdsvis PAB, Vestegnens HF & VUC samt Brøndby Strand Projektet.