Forstadsmuseet vinder pris for Brøndby Strand-udstilling

På baggrund af deres veludførte og velbesøgte opsætning af udstillingen “Historier i højhuset” i Brøndby Strand vinder Forstadsmuseet fornem formidlings-pris foran 11 andre indstillede kandidater. Det lille lokale museum kan derfor nu kalde sig vinder af ‘MIDs FORMIDLERPRIS 2019’. Prisen uddeles af Museumsformidlere i Danmark. En stolt museumsinspektør, Lisbeth Hollensen, fremhæver særligt det brede samarbejde på tværs af beboere og faglige aktører i Brøndby Strand.

“Historier i højhuset”
Det ligger fast, at fem af Brøndby Strands 12 ikoniske højhuse inden længe skal rives ned pga. miljøgiften PCB. Dermed forsvinder og et væsentligt stykke af Danmarks almene bolig-historie. Som et led i at få fortalt områdets og beboernes unikke historie, skabte Forstadsmuseet i samarbejde med lokale beboere, boligselskaberne DAB, FA09 og BO-VEST, den boligsociale indsats Brøndby Strand Projektet, Europæisk Etnologi (KU) og HP4 Kommunikation et midlertidigt museum i et af højhusene. Med udstillingen satte man fokus på den materielle og immaterielle kulturarv; højhusenes historie, arkitektur, kultur og de levede liv.

Udstilling rusker op i fordomme
MID’s jury, der kårede “Historier i højhuset” som vinder, kalder projektet “nyskabende, fordi det formidler politiske strømninger og sidestiller hr. og fru. Danmark med kulturelle kendisser. Fordi det rusker op i vores fordomme – og for dem, der bor i højhusene: Styrker den lokale identitet. Projektet er også særligt relevant, fordi det peger på, at der er brug for at forstå, hvordan vi er forskellige – og at museer er med til at pege på et fællesskab, som netop dette projekt gør. Og så formidler de en kulturarv, der er både historisk og her-og-nu.”

En stolt vinder roser samarbejdet
Som museumsinspektør på Forstadsmuseet og medudvikler af Brøndby Strand-udstillingen var Lisbeth Hollensen på scenen den 2. marts for at modtage MID’s formilderpris. Hun lægger vægt på, at “Historier i højhuset””er et godt eksempel på en udstilling, som vi ikke havde kunnet lave uden engagement og velvilje fra beboere og boligorganisationer. Og selvom vi har været mange involverede, har det været nemt at samarbejde på tværs. Vi har alle hver vores vinkel og tilgang til området og udstillingen, men grundlæggende vil vi alle gerne fortælle den gode fortælling og give boligområdet den cadeau, som det fortjener. Det hele bygger på indsamlingen af den immaterielle kulturarv.” Museumsinspektøren understreger desuden, at det har været en fornøjelse at indsamle fortællingerne til udstillingen i samarbejde med etnologi-studerende fra KU.

Lys på det levede liv
Hos administrationsselskabet FA09 vækker formidlingsprisen også glæde og stolthed. FA09 står til dagligt for administrere den almene boligafdeling PAB8 i Brøndby Strand – herunder to af de højhuse som skal rives ned. Direktør Kasper Nørballe siger:
”jeg er glad for, at vi er blevet inviteret med til at komme med vores input og være medværter på udstillingen. Den kom jo på en trist baggrund men gav anledning til at sætte lys på det levede liv i Brøndby Strand og blev dermed noget positivt at samles om og vise frem for omverdenen. Udstillingen har nemlig virkelig formået at formidle beboernes fortællinger om at bo i Brøndby Strand, så det rækker ud over boligområdet og får en genkendelighed for alle.”

Kasper Nørballe fremhæver desuden, hvordan “Historier i højhuset” på fineste vis fortæller, hvor glade beboerne har været for at bo i de højhuse, der nu skal rives ned. Han mener også, at udstillingen for mange besøgende gav anledning til refleksion. “Vi er ofte tilbøjelige til at fokusere på det, der ikke fungerer eller det, der skal blive bedre – men der har faktisk været en stor tilfredshed og en stor glæde forbundet med at bo og leve i Brøndby Strand.”
Kasper Nørballe har i øvrigt kun rosende ord at sige om samarbejdet med Forstadsmuseet, og han tager hatten af for det fine resultat, der blev skabt med udstillingen. “Det giver rigtig god mening, at Forstadsmuseet vinder prisen, for de har virkelig formået at fortælle den gode og interessante historie om helt almindelige menneskers helt (u)almindelige liv i Brøndby Strand.”

Nedenfor kan du læse mere om udstillingen.Inspirerende historier fra højhuset
I maj 2019 dannede lejlighed 1.1.4 i Albjergparken rammen om et  pop-up-museum, som fortalte om livet i Brøndby Strand. I lejligheden blev der også holdt spændende foredrag med kunstmaler Martin Bigum, folketingspolitiker Mattias Tesfaye og museumsinspektør Lisbeth Hollensen. Herudover blev der holdt en intimkoncert med Outlandish-sangeren Isam B. Alle foredragsholdere havde en særlig tilknytning til Brøndby Strand og højhusene.
Den tomme bolig var til lejligheden udsmykket med billeder og citater fra Brøndby Strand-beboere. For de besøgende var der også mulighed for at tage elevatoren op til 15. sal og nyde den storslåede udsigt.

Pladsen i lejlighedens største stue satte sine begrænsninger, så der kun var plads til 30 heldige, betalende gæster, som fik en intimkoncert udover det sædvanlige. Isam B fortalte om sin opvækst i Brøndby Strand og kom med anekdoter fra området og sit musikerliv – og af til smeltede de to sammen. Således kunne den anerkendte sanger for eksempel berette, at inspirationen til Outlandishs første store hit, ”Walou”, kom til ham efter et møde med en bekendt i Brøndby Strand Centrum.